re:Aventurile lui Huckleberry Finn

Unele dintre cele mai cunoscute cărţi pe care am avut ocazia să le citesc, Aventurile lui Tom Sawyer şi Huckleberry Finn, evocă nesfârşita inocenţă, bucuria actelor spontane de eroism, sărbătorirea copilăriei.

Samuel Langhorne Clemens (30 noiembrie 1835 – 21 aprilie 1910), cunoscut sub pseudonimul literar Mark Twain, a fost un scriitor, satirist şi umorist american, autorul popularelor române “Aventurile lui Tom Sawyer“, “Prinţ şi cerşetor”, “Aventurile lui Huckleberry Finn” şi “Un yankeu la curtea regelui Arthur”. În ciuda problemelor sale financiare, Twain a fost renumit pentru umorul şi buna sa dispoziţie, datorită cărora s-a bucurat de o popularitate imensă în întreaga lume. La apogeu, el a fost probabil cel mai popular american din acea vreme. În 1907, publicul s-a înghesuit la Expoziţia Jamestown doar ca să-l zărească pe Mark Twain. S-a bucurat de prietenia mai multor celebrităţi, între care autorul şi criticul literar William Dean Howells, politicianul şi autorul Booker T. Washington, inginerul şi inventatorul Nikola Tesla, scriitoarea Helen Keller şi magnatul Henry Huttleston Rogers. Autorul american William Faulkner a scris despre Twain că a fost “părintele literaturii americane”.

UN SCURT REZUMAT :

Eroul principal este un băiat pe nume Huckleberry Finn care trăieşte în târguşorul american Saint Petersburg şi duce o viată de hoinar până când o vaduvă îl ia să îl educe şi să îl înveţe carte. Dar când prinsese şi Huck puţin gustul modului lui nou de viaţă apare şi tatăl său şi îl răpeşte pe o insulă vrând astfel să îl dezveţe de bunele maniere. Huck evadează de acolo înscenând totul ca şi cum ar fi fost omorât. El fuge pe o insulă şi acolo el se întâlneşte cu un negru fugar pe nume Jim. Cei doi se duc pe o plută în statele libere, dar în drumul lor ei întâlnesc doi hoţi care îl vând pe Jim unui fermier, unchiul lui Tom Sawyer. Huck fuge şi împreună cu Tom îl eliberează pe Jim în stil eroic fugind cu toţii in Teritoriul Indian.

CE M-A FASCINAT :

Ca o recompensă pentru comportamentul său în încercările la care a fost supus alături de Tom, binefăcătorii lui îi oferă condiţii de viaţă cu care el nu este obişnuit. Viaţa civilizaţiei se pare de nesuportat, dar eliberarea lui nu este conformă viselor sale: tatăl lui, un beţiv dezrădăcinat, îl obligă să meargă cu el. Brutalităţile acestuia îl hotărâsc pe Huck să-şi ia soarta în mâini şi se refugiază pe o insulă a fluviului Missisipi. Aici se reîntâlneşte cu vechiul său prieten Jim, care a evadat din sclavie şi care doreşte să ajungă în ţinuturi care să îi ofere libertatea. Huck rămâne alături de el să-l ajute, dar amândoi cad în plasa unor escroci care profită de ei. În drumul lor li se alătură şi Tom, care datorită inventivităţii sale ajută ca aventurile ce se succed să aibă un deznodământ fericit. Aventurile povestite de Huck ne oferă ocazia de a descoperi tainele sufletului de copil, care prin viziunea specifică vârstei oglindeşte lumea care îl înconjoară. Prin viziunea lui facem cunoştiinţă cu viaţa micilor aşezăminte de pa malul fluviului Mississippi şi cu societatea din America de la începuturile secolului nouăsprezece. Personajele cu suflet senin şi naiv, cu spirit de aventură şi inventivi prezentaţi de autor cu un ton realist şi umor strălucitor dau romanului aura nemuririi.

Tot odată, ca copil, m-au cuprins aşa de tare poveştile spuse in cadrul acestui roman. Îmi aduc aminte cum pierdeam nopţile citind aceste două romane.

MOTTO-URI PERSONALE :

Din ordinul autorului :D, mă supun a vă informa următoarele motto-uri :

^-v-^  Persoanele care vor încerca să găsească o justificare acestei povestiri vor fi date în judecată.

^-v-^  Persoanele care vor încerca să identifice o morală în cuprinsul ei vor fi surghiunite.

^-v-^  Persoanele care vor încerca să-i găsească vreo intrigă anume vor fi împuşcate.

wtf?

3 comments

  1. Pot spune ca Tom Sawyer mi-a placut mult mai mult decat Huck. Mi-a inspirat o buna parte din copilarie, impreuna cu Ciresarii.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s