re:Epoca de aur a copilariei pe timpul lui Ceausescu

Acum cateva zile ma uitam la ai mei cum depanau amintiri din copilaria lor (se uitau la Veronica se intoarce). I-am ascultat cu atentie :P “Epoca de aur” a copilariei din perioada lui Ceausescu! O copilarie comunista total diferita de a noastra.

Ocupatia unui copil pe atunci era : pionier, si era o concurenta pe treaba asta : sa devii comandat de departament. E greu sa iti imaginezi o astfel de situatie : un copil sa invete de la o varsta frageda despre razboi si despre violenta. Sa fii tuns si obligat ca dupa sau chiar din liceu sa faci armata, sa te faci utecist (membrul al organizatiei de tineret a Partidului Comunist din Uniunea Tineretului Comunist). Lichidele erau inbuteliate in aceleasi sticle – in cele de ulei – nu conta ca e sau nu ulei. Erai trimis de catre parinti sa muncesti la un C.A.P. (fermele pe atunci) ca sa aduci o bucata de paine si sa nu ajungi in strada, calatorind pe un vagon agricol, ca muncitorii de teren din zilele noastre. Copii nu aveau parte de selectia pe nivel de trai, ca in ziua de azi, deoarece atunci era acelasi statut peste tot. Ca elev te bucurai sa vezi pe peretii clasei conducatorii tarii de pe atunci, presedintele avea poza cea mai mare iar ceilalti erau in jurul lui in tablouri mici, si erai obligat sa le stii numele si functia. Ca pionier te bucurai de un ciubuc foarte bun deoarece faceai “pachetele cu mancare” pentru cei de la stat (doctori, muncitorii de camp, etc) constituite din : ulei, zahar, faina, drojdie uscata, ulei. gris, margarina Rama, ciocolata si cacao, medicamente, ochelari, stofe de haine si pantofi. Erai trimis de ai tai sa cumperi paine cu acele “cartele pentru paine”, si erai mereu certat ca nu mai puteai sa mananci paine in acea zi ca le pierdeai, fiind mici cat unghia.

Mi-am bagat nasul si am intrebat Care sunt lucrurile pe care le regreta ca nu le vede azi la copii si erau atunci? Cele mai dese raspunsuri erau (am uitat sa adaug ca era la un momendat o adunare in fata blocului la un gratar a vecinilor iar eu si cu cei de varsta mea eram curiosi cum era un copil pe vrea mea aia) : bucuria ca esti copil atat cu gasca cat si la liceu, ca erai obligat sa inveti ca sa scapi de munca, ca iti placea ca educatia era gratuita iar parintii isi permiteau sa te dea la scoala, ca copilul avea un acoperis gratuit de la stat si nu era ca in zilele de azi pe strazi, sarbatorile si defilarile care il bucura pe orice copil mandru de el ca are uniforma. Pe atunci jucariile erau din plastic si tabla cu un miros specific, plastilina scolara era mai rea ca namolul cu care se jucau copii ce munceau pe camp. Acele Arcuri Reghin pe care le gaseau la magazinul de articole sportive se rupeau cand incercai sa le pui ata, dar si cand reuseai erai boier.

Celebrul caleidoscop, acel tub ce avea mai multe oglinzi in el de diferite culori, si formau diferite jocuri in timp ce il roteai. Le gaseai la Magazinul “Coperativei” si copii erau foarte curiosi cum de era asa de frumos, care era mecanismul, si el stricau, ca pe urma sa ramana bosumflati ca nu au reusit sa descopere nimic si ca ramaneau si fara el. Pe atunci o jucarie reinvia lumea, prietenii erau adevarati, copii nu cereau multe ca in ziua de azi si aveau mai multe nevoi ca noi, nu se plangeau de programul facut de Ceasca cand la un moment dat se taia curentul, era acea “stingere”.

Papusa Sanziana cu celebra ei chemare “Sa tesem frumos”, lipiciul in cutie cu lingurita era destul de gretos, bomboanle Olymp erau deliciul copilariei de aur. Se jucau cu acel dop de sticla spiralat cu un ac infip in unul din capete si trageau la tinta cu el, un fel de darts. Se juca si pe atunci elasticul desi era foarte greu de procurat, copii il faceau din elasticile de la haine, chiar de era numai in noduri, erau bucurosi ca puteau juca elasticul. Colectionau stampile patrate cu diferite semnificatii pietonale. Fishtish – bomba erau pocnitorile din bucatele de mingi de ping – pong invelite in staniol ce la dadea foc ca sa ii puna la munca pe cei din Garda Comunista pentru Ordine. Telefonul se juca pe atunci cu doua cutii de medicamente legate intre ele cu ata de cusut si la gura cu fasii din pungile de 1 leu. Era un joc de fotbal cu o bila mica de rulment conceput in forma unui teren mic de fotbal, acoperit cu panza verde, inconjurat de un elastic gros, iarjucatorii erau niste cuie batute. Atunci aparuse pentru prima data Pegas, trotineta albastra din lemn si  Fazanul conceput din piese pe orase, tari, rauri si fluvii, Nu te supara frate si Nea Nae face baie in copaia alba (fiecare era Ceasca si care facea cea mai mare paguba in copaia alba a bunicilor era Ceasca pentru o zi). Masinutele cu usile deschise si cele cu pedale le intreceau pe cele teleghidate. Jocul Go unde ti se punea o intrebare si daca raspundei corect se aprindea un beculet. Sa nu o uitam pe celebra Mihaela ce ii facea pe copii sa rada in zilele cand mergea curentul.

6 comments

  1. daca imi amintesc bine,comandant de unitate era cea mai mare functie a unui pionier,iar fermele de atunci erau I.A.S-uri. C.A.P. era altceva,cu munca silnica,cu norme,cu brigadieri,si sefi de echipa ce nu stiau nici sa scrie, ce urau groaznic nevestele celor care lucrau la IAS,(pentru ca salarul ajungea pana la 2000 de lei,iar la CAP era de 60-70 lei lunar) .Consider ca trebuie amintit si renumitul joc TOMANAPT pe care cred ca nici un copil din ziua de azi nu-l stie.

  2. TOMANAP se joaca si in ziua de azi, eu sunt in clasa a 11`a si asta facem la ore cand ne plictisim. generatiile din ziua de azi nu mai sunt cum erau cele din timpul comunismului, dar totusi suntem si noi buni in felul nostru

  3. pot spune ca in acea perioada nu aveai o copilarie prea stralucita dar te bucurai de ea aveai multe de invatat si cu ce sati ocupi timpu mai ales respectu fata de parinti era ceva care la naturitate iti folosea te ajuta in vitor da te descurci sefaciau tot felu de activitati incepand de la lucru manual pana a fi inginer sau mai stiu eu ce acuma copii ce fac stau pe internet un lucru care nui mai pun in miscare se cultica cu informati proaste parinti nu mai au timp de ei sunt obrasnici acesta e exemplu pe care il are vitoru romanesc intr o tara de orce natie copii sun un exemplu spre vitor nu ma mira mare lucru si in ocident au probleme cu ei de exemplu nivelu de trai le permite ca la o varsta frageda sa se apuce de baut fumat esx droguri sau mai stiu eu ce statu in asfel de situati are de pierdut inloc sa investim bani in proiecte de desvoltare aruncam bani in sanatate lor si in tot felu de campani as propune ca tineri sa poata lucra de la varsta de 14 ani si ca parinti sai supravegeze de obicei cei cu situati financiare mai bune sunt cei care au probleme cu legile dar nui exemplu bun pt cei lanti at trebui votate niste legi in potriva sata se face discrepanta parinti sunt vinovati in situati ca acestea ar prebui ca pt fiecare lut sa depuna efort atunci cand il primeste

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s