Disney Clasic – Alba ca Zapada

Povestea este arhi-cunoscută: o trufaşă regină îşi tot întreabă oglinda fermecată cine e cea mai frumoasă din ţară. Când oglinda reflectă chipul frumoasei ei fiice vitrege, Albă ca Zăpada, invidioasa regină porunceşte unui vânător s-o ucidă, dar acesta, milos, îi cruţă viaţa. Fugind în pădure, Albă ca Zăpada găseste căsuţa unor pitici, despre care aflăm apoi că trudesc în minele de diamant din apropiere. Găsind casa dereticată şi pe frumoasa fată dormind în patuturile lor, Mutulică, Somnorosul, Hapciu, Ruşinosul, Morocănosul, Doc-Inţeleptul şi Voiosul o îndrăgesc şi primesc bucuroşi să rămână la ei. Însă grija pe care i-o poartă cei şapte pitici n-o feresc pe biata Albă ca Zăpada de furia reginei-vrăjitoare. Sub înfăţişarea unei bătrâne, mastera i se înfăţişează prinţesei şi o ademeneşte să muşte dintr-un măr otrăvit, blestemând-o să doarmă somnul cel de veci până când va primi primul sărut din iubire. Degeaba plang şi suspină piticii când o găsesc: Albă ca Zăpada zace neînsufleţită. Îndureraţi, îi fac un coşciug din sticlă şi îi vegheaza neconsolaţi la căpătâi. Până când un prinţ, aflând povestea nefericită a prefrumoasei prinţese, porneşte în căutarea ei, iar când o gaseşte, se îndrăgosteşte pe loc, o sărută şi rupe astfel cumplitul blestem.

http://embed.trilulilu.ro/video/andreea_popa/5b0ad86ddb55da/0x042139.swf

“Snow White and the Seven Dwarfs” (Alba ca Zapada si cei sapte pitici) este primul film de animatie de lung metraj produs de Walt Disney, primul film color de animatie din istoria cinematografiei si primul film animat de lung metraj produs in Statele Unite. Walt Disney a trebuit sa lupte din rasputeri pentru a-si realiza proiectul. Pe culmile succesului, dupa crearea cartoon-ului Mickey Mouse si a seriei Silly Symphonies (buget de 250000 dolari) are geniala viziune de a aduce animatia in format de lung metraj, asemenea marilor productii Metro Golden Meyer. Inca de la inceput, atat fratele si partenerul sau de afaceri Roy Disney cat si sotia Lillian au incercat sa-l opreasca de la un rasunator faliment justificand costurile enorme implicate, dand curs zvonurilor in industria de film hollywoodiana, care inca din faza productiei, catalogheaza pelicula drept “nebunia si decaderea lui Walt Disney”. Pentru a-si duce la bun sfarsit proiectul, acesta isi va ipoteca propria casa pentru a sustine completarea unui efort financiar fara precedent in istoria animatiei anilor ’30: 1,488,422.74 de dolari!

Photobucket

Regizat de David Dodd Hand in anul 1937, productia este o adorabila adaptare cinematografica a povestirii omonime scrisa de catre Fratii Grimm. Acesta ramane pana astazi o animatie clasica inegalabila, cu cel mai bun succes la incasari al tuturor timpurilor. In 1939 pelicula primeste si un Oscar onorific. In 2009 filmul a fost restaurat, fiind curatat de praf cu o tehnica speciala. De asemenea, specialistii au reabilitat si grafica, coloritul. Au scanat si au curatat 120.000 de cadre. Cu acest prilej, cei de la studiourile Walt Disney au descoperit culori care nu au fost vazute de multi ani. De exemplu, hainele piticilor nu erau atat de sterse precum pareau in ultimele doua decenii. Procesul de restaurare a durat aproape un an. In Romania DVD-ul si Blue-ray-ul au fost lansate pe 20 octombrie 2009. Mai jos avem ultima versiune, cea restaurata, dublata in limba romana. Vizionare placuta!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Create a free website or blog at WordPress.com.

Up ↑