Dacii si romanii – joc de masa

Jocul Dacii si Romanii a fost unul dintre cele mai vechi si longevive jocuri de masa romanesti (board games, pentru ”anglofoni”). El a fost creat de Mircea Ivanciu la mijlocul anilor 70′ si urma sa fie o alternativa romaneasca istorica la jocurile similare aparute in afara tarii. Desi era destinat chipurile jucatorilor intre 9 si 12 ani, sistemul de joc si posibilitatile tactice au prins si la ”cei mari”. S-au dezvoltat mai multe variatii asupra modurilor de joc multe bazate si pe aspectul interesant al tablei de joc. Ultimele editari ale setului ”Dacii si Romanii” s-au facut prin perioada 1995-1996 desi el s-a mai gasit in librarii pana dupa 2000.
dacii si romanii

Daca v-am trezit niste amintiri sau macar curiozitatea, sa purcedem dar la partea practica a postului astuia : Cum sa-ti faci propriul joc ”Dacii si Romanii”.

1.Materiale necesare :

-O coala A3 sau A4 in cazul in care aveti ochi buni. Ea va servi drept ”tabla de joc”.
-Doua seturi de figurine de culori diferite selectate dupa cum urmeaza : 5 piese identice + si o piesa diferita de culoarea A si 5 piese identice + o piesa diferita de culoarea B. Sugestia mea ar fi sa folositi zece pioni si doi nebuni de culori diferite de la un joc de sah sau varianta ‘’saracacioasa” : nasturii.

– Doua jetoane care pot fi cam orice de la bilute improvizate la nasturi : ele vor fi folosite o singura data, la inceputul jocului .

2.Regulile jocului

Exista doua tipuri de joc, cel simplu si cel cu mutari compuse. Primul este un fel de ”rush mode” al jocurilor de strategie contemporane si nu este prea inteligent. Modul era destinat initial copiilor pana in 10 ani. Al doilea mod este mai greu de explicat aici, drept pentru care am pozat pagina cu pagina manualul original al jocului Dacii si Romanii :

Descarca manualul original al jocului Dacii si Romanii

Mai multe informatii despre joc aici.


Advertisements

One thought on “Dacii si romanii – joc de masa

Add yours

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Create a free website or blog at WordPress.com.

Up ↑